24 Aralık 2013 Salı

Bir İzmir Klasiği:Boyoz

İzmirlilerin sabah evden çıktıklarında koşa koşa bindikleri vapur ya da otobüslerden iner inmez karşılaştıkları bir Ege klasiğidir boyoz...


Özellikle iş dünyasının yoğun olduğu Konak,Çankaya,Basmane,Alsancak civarındaki tüm iskele ve duraklar boyoz satıcıları ile doludur ve yanında olmazsa olmazı yumurta ile birlikte


Çünkü boyoz yumurta olmadan yenmez çoğunlukla.Boyozun kendine yumurtayı en yakın dostu olarak seçmesi bir rastlantı değildir aslında.Çünkü boyozun yüzyıllardır bir kan davası vardır yakın akrabası gevrek ile.
Sabahları ya da akşama doğru sıcak sıcak ve yanında,üzerine tuz ve karabiber serpilmiş haşlanmış yumurta ve taze demli çay ile yenen boyoz,neredeyse İzmir sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ürünlerinden biridir.


Seyyar satıcıdan yumurtası ile beraber satın alıp eski gazetelerden kesilmiş parçalara paket yaptırarak,mevsimine göre,sabah serinliğinde veya kış soğuğunda elinizde kahvaltılığınız,kolunuzun altında gazeteniz,işyerinize veya yakındaki kahveye giderken,avuçlarınızda boyozun sıcaklığı ve burnunuzda kokusunu hissetmek gün için en iyi başlangıç olmalıdır sıradan bir Egeli için heralde?


BOYOZUN TARİHİ
Yüzyıllardır İzmir ve çevresinde tüketilen boyoz aslında bir Musevi yiyeceğidir. Zaten artık kullanılmasa da geçmişte “Yahudi Böreği” olarak da geçtiğini biliyoruz adının. Araştırmalar bu yiyeceğin kökeninin Sefarad kültürüne dayandığını gösteriyor. Sefarad kökenli Musevilerin İspanya’dan gelirken yanlarında getirdikleri bir ürün olan boyoz, doğal olarak yalnızca Ege Bölgesine has bir ürün değildi.Seferad yahudileri, Ege Bölgesi başta olmak üzere İstanbul ve Anadolu’nun pek çok yerine dağıldıklarında da boyozu Anadolu halkına tanıtmışlardı. Ama sadece İzmir ve çevresinde beğenilip, ticari bir ürün gelebildi boyoz.Boyoz ustaları arasında en ünlüsü efsanevi Boyozcu Avram’dı. Kemeraltı’nda bulunan fırınında yaptığı boyozlar halk arasında çok ünlü idi. Hatta Avram usta öldükten sonra çok sayıda fırın bu üne sahip çıkarak kendi ürünlerini “Boyozcu Avram’ın boyozları” adı ile satmışlardı.Bu kadar ünlü ve yaygın bir yiyecek olan boyoz sözcüğünün anlamını bulabilmek için Yahudilerin 1492 yılındaki İspanya’dan Anadolu’ya gerçekleştirdikleri göçe dönmemiz gerekiyor. Seferad olarak anılan bu Museviler yolculukları sırasında yanlarında sadece inançlarını değil, aynı zamanda kültürlerini de getirmişlerdir.

 
Eğer bir gün yolunuz buralara düşerse bu nefis lezzeti tatmayı unutmayınız...


1 yorum:

  1. Casino Games, Casino - JTA Hub
    With more than 5,000 고양 출장마사지 of you available to play, 논산 출장안마 you can 안산 출장샵 play the best casino 밀양 출장안마 games on the go. The casino's games feature real money 안성 출장마사지

    YanıtlaSil